19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Türksat 4A uydusuna geçiş, manuel ve otomatik kanal güncellemesi

Türksat 4A manuel otomatik kanal güncellemesi nasıl yapılır?

18 Eylül 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Türksat 4A uydusuna geçiş, manuel ve otomatik kanal güncellemesi

Türkiye'nin tek uydu operatörü olan Türksat AŞ, Türksat 4A'nın 42 derece doğu yörüngesinde hizmete girmesiyle uydu yayın kapasitesini önemli oranda artırdı. 

14 Şubat 2014'te uzaya gönderilen ve yörünge testleri başarıyla tamamlanan Türksat 4A haberleşme uydusu, 42 derece doğu yörüngesinde bulunan Türksat 2A ve Türksat 3A haberleşme uydularıyla 1 Temmuz itibariyle hizmet vermeye başladı. Türksat 2A haberleşme uydusunun ömrü 2016 başında tamamlanacağından, söz konusu uydu üzerindeki yayınlar Türksat 4A haberleşme uydusuna aktarılacak. Yeni televizyon kanallarının yayına başlamasıyla Türksat 4A üzerinde bulunan 429 kanal sayısı, 477'nin üzerine çıkacak. 

Uydu Alıcılarındaki TKGS Logosuna Dikkat!

TKGS uyumlu ürünlerin üzerinde TKGS logosu bulunmaktadır. TKGS uyumlu uydu alıcısı temin etmek isteyen izleyicilerin, TKGS entegrasyonuna sahip üretici firmalarla görüşmeleri gerekiyor.

 TKGS’nin Üç Farklı Kullanım Modu

TKGS çalışma yapısında -son kullanıcıların tercihlerine göre- üç farklı kullanım modu yer alıyor:

 Tam Otomatik Kullanım: Bu mod, TKGS uyumlu bir uydu alıcısının varsayılan profilidir. Bu profilde kanal listesi bütünüyle TKGS’nin kontrolü altındadır. Kullanıcının kanal listesini değiştirecek işlemler yapmasına izin verilmiyor. 

Esnek Kullanım: Tam otomatik kullanım modundaki bazı sınırlamalar bu modda kaldırılmıştır. Kullanıcı, kanal sıralamasını kendisi düzenleyebilir. TKGS güncelleme aşamasında kullanıcının tercih ettiği kanal sıralaması muhafaza ediliyor.

TKGS Kapalı: TKGS devre dışıdır. Otomatik güncellemeler yapılmaz. Uydu alıcısı, TKGS entegrasyonu yapılmadığı takdirde nasıl çalışıyorsa, o şekilde çalışır. Ancak, kullanıcının menüden “TKGS güncelle” komutunu vererek güncelleme yapması mümkün oluyor.

TKGS DESTEĞİ OLMAYAN UYDU ALICILARININ AYARLANMASI

Türksat Kanal Güncelleme Sistemi (TKGS) ile uyumlu uydu alıcıları yeni frekansları otomatik olarak güncelleyecek. Yeni uydu alıcısı alacakların, TKGS uyumlu uydu alıcılarını tercih etmeleri tavsiye ediliyor. TKGS uyumlu uydu alıcılarının listesine, "http://www.turksat.com.tr/tr/turksat-kanal-guncelleme-sistemi"; adresinden ulaşılabiliyor.

 TKGS desteği bulunmayan diğer uydu alıcıları için ise "11844 MHz frekansı, Dikey V-polarizasyon, 2222 Sembol Oranı, FEC 3/4 veya 11747 MHz frekansı, Yatay H-polarizasyon, 27500 Sembol Oranı ve FEC 5/6" değerleri girilerek şebeke taraması yapılması gerekiyor. Türksat 4A haberleşme uydusu, 42 derece Doğu yörüngesinde (Türksat 2A ve Türksat 3A uyduları ile birlikte) hizmet vereceğinden, uydu üzerindeki yayınları izlemek için ek bir antene ihtiyaç olmadığı gibi mevcut anten ayarlarında da değişiklik yapılmasına gerek bulunmuyor. Türksat 2A, Türksat 3A ve Türksat 4A uyduları üzerinden 500'ün üzerinde televizyon ve 200'ün üzerinde radyo yayını yapılacak.

Türksat 4A uydusu yeni kanal listesi Pdf dosyası: http://www.turksat.com.tr/img/engine-file/0e78ddf63ca6066baa43f05c4675b380.pdf