25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

13.Kapadokya Geleneksel Yemek Festivali

Nevşehir Kapadokya Göreme’de Hanımlar yöresel lezzetleri görücüye çıkarttılar.

13 Ekim 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
13.Kapadokya Geleneksel Yemek Festivali

Türk mutfağının tecrübeli ismi TAFED’e bağlı olan MAD Başkanı İsmail Karataş ve ekibi 13.Kapadokya Geleneksel Yemek Festivali’ne çıkartma yaptı. Türk mutfağı üzerine yaptığı istikrarlı çalışmalar, gayret ve özverilerle gönülleri fetheden İsmail Karataş TAFED olarak Türk mutfağının ve yemeklerinin tanıtımı için çıktıkları uzun yolda durmayacaklarını, 1.Uluslararası Eskişehir Gastronomi Festivali’nin ardından Mengen 30.Uluslararası Turizm ve Aşçılık Festivali, Mengen’den sonra ise 13.Kapadokya Geleneksel Yemek Festivali’nin de başarıyla sonuçlanması, yöre halkının, yöneticilerin ve kamuoyunun ilgisiyle başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.

    1413138216_kapadokya-festival-odul.jpg

Güzel atlar diyarı Kapadokyamız gibi ülkemiz turizminin mihenk taşı olmuş bir bölgenin kendine özgü yöre mutfağıyla tanıtılması, Gastro turizminin önemini gözler önüne sermektedir.

     1413138228_ismail-karatas-zeki-acikoz.jpg

MAD Başkanı ve ömrünü Türk mutfağına adamış bir isim olan İsmail Karataş; “Meslektaşlarımızı, Türk mutfağının genç aşçılarını Kapadokya Göreme’de yaptıkları çalışmalardan dolayı kendilerini kutluyorum, arkadaşlarımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum her fırsatta genç meslektaşlarımızla aşçılık okullarıyla, Türk mutfağına gönül vermiş herkesle bilgi, deneyim ve tecrübelerimizi aşçılık mesleğinin gerekliliklerini, yapılması gerekenleri paylaşmaktan onur duyarım. TAFED yönetiminde gerçekleştirilecek her organizasyonda Türk mutfağının, Anadolu’nun zengin coğrafyasındaki yöresel ürünlerimizin geçmişten bugüne bizlere miras lezzetlerimizin tanıtımı, doğru şekilde ifade edilmesi, anlatılması için durmak yok yola devam diyoruz. Benim amacım gök kubbede hoş bir seda bırakabilmek. Saygıdeğer Alper Tekbaş Beyefendi çıkmış olduğumuz bu uzun yolculukta bizlere göstermiş olduğunuz destek ve kadim dostluktan dolayı size de çok teşekkür ediyorum” dedi.

     1413138296_kapadokya-yoresel-lezzetler.jpg

 Nevşehir Kapadokya Göreme’de Hanımlar yöresel lezzetleri görücüye çıkarttılar.

 Yarışmaya katılan Nevşehir Kapadokya Göremeli hanımların yöresel ürünlerden yapılan çorba, ana yemek ve tatlılar kategorisindeki yemekleri geleneksel olup olmadığı, görüntüsü, kıvamı, pişme oranı ve kıvamın yemeğe uygunluğu gibi noktalarda jüri tarafından değerlendirmeye aldı. Değerlendirmeler sonrasında 3 ana dalda düzenlenen yemekler arasından dereceye girenleri belirledi.

    1413138283_kapadokya-yoresel-festival.jpg

Buna göre çorba dalında tarhana çorbası ile Pınar Aktaş birinciliği elde ederken, çömlekte bulgur çorbası ile Münevver Çakıcı ikinci ve çanakta bahçe çorbası ile Burcu Akdağ üçüncü oldu. Ana yemek dalında çömlekte kuru fasulye ile Kübra Tellioğulları birinci olurken, yaprak sarma ile Nadiye Dağ ikinci ve çömlekte kuru fasulye ile Ayşe Şişman üçüncü oldu.

     1413138314_kapadokya-yoresel.jpg

Tatlı dalında da kedi batmazı tatlısı ile Ümmühan Akkuzu birinciliği kazanırken, kayısı dolması tatlısı ile ikinci Aynur Dağ oldu. Üçüncü ise aside tatlısı ile Nuray Çopur oldu. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil tarafından verildi.