19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Bir yemeği pişirirken nelere dikkat etmeli

Mengenli Ramazan Gülhekim'in mutfak serüveni

18 Eylül 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bir yemeği pişirirken nelere dikkat etmeli

Bolu Mengen doğumlu hatta Mengenli Yakup Ustanın köyünden Düz Köyden ata mesleği aşçılığı, hayatının anlamı yapmış ve gurbete çıkmış, Ateş babasına çocukluğundan itibaren “ baba bende bir gün Yakup Ustanın izinde İstanbul’a gidip iyi bir aşçı olabilir miyim?” derken  yıllar geçmiş, mesleğinde 18 yılı geride bırakmış, İstanbul’a gelen yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanı Leb-i Derya’da 8 yılı bitirirken birbirinden özel yemekleri, lezzetli menüleriyle İstanbul’da sayısız misafiri ağırlamış.

    1410817234_06.jpg

Çocukluğunda, babasının iyi bir aşçı olsun temennisiyle tencerenin dibini yüzüne sürdüğü Ramazan için yemek yapmak noktaların bütünü, yaşayan bir lezzet cümlesi olmuş.  Yemek pişirmeye olan sevgisinin peşindeki mutfak serüveninde yoğrulmuş, yemek yaparken mutlu olmuş, yapmış olduğu yemek beğenildiğinde ise içini saran tarifsiz bir duygu ile nasıl daha iyisini yapabilirim diye yoluna devam ediyor ağır ve emin adımlarla Ramazan Gülhekim…

    1410817170_01.jpg

Mutfak sonsuz bir deniz benim için

Leb-i Derya’da çalışırken tarifsiz İstanbul manzarasında, denize baktığımda bu duyguyla girerim mutfağıma. Ekip olarak da büyük bir özveriyle severek koyuluruz işimize. Bir sos deyip geçmeyiz organik, el emeğiyle hazırlarız. Biber püresi yapacaksak 30kg uzun kırmızı biberden 10 kg ana püreyi elde etmek için büyük bir hassasiyet gösteririz.

Amerika’dan İstanbul’a gelen, özel bir akşam yemeği için Leb-i Deryayı tercih eden bir grup misafirimiz, mürdüm erikli kuzu şişi çok beğenip tarifini istemiş ve bizde yapabilir miyiz demişti. İç pilavı, altında dolmalı fıstık, kuş üzümü, tarçın ve yeni bahar, mürdüm eriği, kuzu bonfile ve nar ekşisinden özel krema ve yoğurt ile marine edilmiş bir lezzetimiz.

    1410817186_03.jpg

Bir yemeği pişirirken nelere dikkat etmeli

“Yemeğin başlangıcından sonuna kadar ürün sıralamalarını doğru yapmalı ve süreci iyi takip edip sonuca ulaşmalısınız” diyen genç ve başarılı mutfak şefini konuşturmak bir hayli zor adeta ben yemeğimle konuşurum Alper Bey diyor.

Ramazan Gülhekim ‘in özel lezzetlerinden…

Vişneli Patlıcan Dolması; kurutulmuş patlıcan içerisinde fıstıklı kuş üzümlü taneler…

    1410817193_04.jpg

Başlangıçlardan Bademli Karides Graten; özel  limonlu pırasa sosu ile şifa niyetine…

Bufala Ricotta; taze kekikli ılık humus, domates salatası narenciye yağıyla…

   1410817179_02.jpg

Ana yemeklerden…

Antep Fıstıklı Somon; Lavantalı dereotu taboule el yapımı mango kreması ile…

Tütsü Paprikalı Antakya Usulü Tavuk; Kırmızı mercimek güveç ile …

Mahmudiye; Bademli kayısı soslu tavuk yasemin pilavı ile…

Tatlılardan…

Semolina ; kristalize bal kabağı ve orman meyveleri ile…

Leb-i  Derya’nın Ramazan Gülhekim ve ekip arkadaşlarının mutfağından çıkan özenle seçilmiş lezzetlerinden bir kaçı…

Türk mutfağının sessiz, efendi, karakter sahibi, yetenekli bu ismini gelecekte çok önemli projeleriyle sizlerle paylaşacağımdan hiç şüphem yok.