18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Bozcada'da turizm çalıştayı

ÇANAKKALE'nin Kuzey Ege'deki turizm cenneti Bozcaada'da, Kaymakamlık tarafından organize edilen, 'Bozcaada Turizminin Uluslararası Pazarlara Entegrasyonu' çalıştayı ve bilgilendirme gezisi tamamlandı.

DHA21 Nisan 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bozcada'da turizm çalıştayı
Bozcaada turizminin dünyaya entegre edilmesi amacıyla Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın (GMKA) desteklediği 'Bozcaada Turizminin Uluslararası Pazarlara Entegrasyonu' projesi kapsamında, Bozcaada Kaymakamlığı öncülüğünde, Bozcaada Belediyesi ile Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği'nin (BOZTİD) proje ortaklığında çalıştay ve bilgilendirme gezisi düzenlendi. Çapraz Tatil Köyü Taşhan Restoran'da gerçekleşen çalıştaya, Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Bozcaada Kaymakamı Abdulgani Mağ, Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Dr. Hakan Can Yılmaz, tur operatörleri, acentalar, seyahat işletmecileri, online seyahat portalları, seyahat yazarları, uzmanlarla Bozcaada'da faaliyet gösteren işletme sahipleri katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan Bozcaada Kaymakamı Abdulgani Mağ, GMKA'nın desteklediği 121 bin 490 lira değerindeki projenin nihai hedefinin, Bozcaada'nın uluslararası alanda tanıtımını sağlamak, Bozcaada'nın yabancı turist pazarlarından daha fazla pay almasını sağlayacak uygulamalarla Ada turizmini sezon ve çeşitlilik olarak gelişmesine katkıda bulunmak ve Bozcaada'nın turistik işletmelerinin yabancı turisti çekecek, onun ihtiyaçlarına cevap verebilecek dönüşümüne yardımcı olmak şeklinde belirtti.


Projenin resmi sözleşme maliyetinin 121 bin lira olduğunu, fakat yapılan işlerin profesyonel ve en iyisi olsun arzusu ile Valilik ile Bozcaadalıların sponsor desteği sayesinde 250 bin liralık bir maliyete erişeceğine dikkat çeken Mağ, "Bu maliyet sonrası kazandıklarımız ise marka değeri ve kurumsallaşmadır. Yeni bir logomuz ve internet sayfamız var. Fransızca, İngilizce ve Japonca dillerinde hizmet veren bir internet sitemiz var. Yine Bozcaada tanıtım filmimiz var. Birkaç dilde katalog ve broşürlerimiz ve turizm danışma ofisimiz bulunmaktadır. Ayrıca Bozcaada turizminin dünyaya tanıtılması amacıyla Londra Turizm Fuarı'na profesyonel bir stant ile katılım sağladık. BOZTİD üyesi 110 işletmeye, yabancı turist ağırlama ve rezervasyon yapmak için eğitim verildi. Bozcaada'da yaşayan bizler adamızın güzelliklerinden gurur duyuyoruz. Adanın tarihi, kültürü, doğası, üzümü, şarabı, denizi ve balığıyla biz kendimize güveniyoruz" diye konuştu.


'Bozcaada Turizminin Uluslararası Pazarlara Entegrasyonu' isimli çalıştayın çok iddialı bir proje olduğunu belirten Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, "Bu çalıştayın sonuçlanmasıyla birlikte sadece Bozcaada değil, Çanakkale'nin de kazanacağını düşünüyorum" dedi. Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Dr. Hakan Can Yılmaz, "Bu çalıştayın sonucunda ben eminimki adamıza hep hayalini kurduğumuz yabancı turistin gelmesi artık hayal olmaktan çıkacak. Bizler yeni genç yönetim olarak bunun için hep mücadele ederek çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kuracağımız kent konseyi ile Bozcaada turizminin kapasite raporlarını çıkaracağız. Hep dediğimiz gibi 12 ay yaşayan 12 ay kazanan Bozcaada olması niyetindeyiz" diye konuştu. Avrupa'nın en büyük tur operatörü TUI AG Grubu'nun Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner, konuşmasında adanın aile işletmeciliğindeki önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Almanya'dan 5 gazeteciyi Bozcaada tanıtımına katkı sağlaması için masraflarını da kendileri karşılayarak adaya göndermenin sözünü verdi.


BAĞ YOLU AÇILDI


Çalıştayın ardından Bağ Yolu'nun açılışı ve tanıtımı yapıldı. Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıdığı belirtilen Bağ Yolu'nun, turistlerin yürüyüş yapması ve bisiklet kullanarak levhalar eşliğinde keyifli bir vakit geçirmesini sağlayacağı belirtildi. Bin 100 metre uzunluğundaki yolda bağcılık anlatılacak ve adada yetişen üzümlerle ilgili bilgilendirme levhalarının yer alacağı kaydedildi. BOZTİD Başkanı Yahya Göztepe, "Bağ Yolu, adamıza gelen turistlerin gezebileceği, bağcılığı anlatabileceğimiz ve adada yetişen üzümlerle ilgili bilgilendirme levhalarının konulacağı yaklaşık 2 kilometrelik bir yol. Bağ Yolu, adanın üzümlerini, bağlarını ve bağcılık yöntemlerini size bilgi sağlayacak broşür, harita ve bilgi levhalarıyla destekleyen, aynı zamanda bisikletle de keşfedebileceğiniz ve sonunda sizi, Ayazma ve Sulubahçe plajlarına ulaştıracak bir lokasyondadır. Özellikle Nisan-Kasım arasındaki dönem ve yürürken üzümleri görebileceğiniz Ağustos sonu Eylül ayları yürüyüş için en ideal zamanlardı" dedi.


ADADA BİR İLKE İMZA ATILDI


Daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteği ile Bozcaada'da ilk defa üzüm suyu ve pekmez fabrikası açıldı. Bozcaada'da yapılan turizm çalıştayının ardından açılışı yapılan Veli Dede Üzüm Suyu ve Pekmez Fabrikası, Bozcaada'da ilk olma özelliğini taşıyor. Fabrikanın açılışında konuşan işletme sahibi, BOZTİD Başkanı Yahya Göztepe, "Üzümlerimizi hem üzüm suyu, hem koruk suyu, hem kuru üzüm olarak, hem de pekmez olarak çekirdeğine kadar değerlendirmek istiyoruz. Bozcaada'ya değer katmak için bu fabrikayı hep beraber yaptık. Bozcaada'ya hayırlı olmasını diliyorum" dedi.