20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Ramazan Kuşadası'nda turizmi etkiledi

RAMAZAN ayının yüksek sezona rastlaması Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ndeki turizmcileri ve esnafı zora soktu. Ramazan günleri için aylar öcesinden promosyonlar hazırlayan otellerde doluluk oranlarında büyük bir sıkıntı yaşanmazken, diğer otellerde ise yüzde 40'lara varan düşüşler kaydedildi.

DHA16 Temmuz 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Ramazan Kuşadası'nda turizmi etkiledi
Kuşadası'na bu yıl gelen yabancı turistler arasında İranlılar ilk sırayı aldı. İranlılar'ı daha önce Antalya'yı tercih ederken bu yıl rotalarını Kuşadası'na çeviren Rus turistler izledi. Kuşadası turizminin lokomotif grubu olan Avrupa ülkeleri turistleri de kriz nedeniyle daha düşük fiyatla pazarlanan sezonun ilk ve son aylarını tercih etmeye başladı.Kuşadası Otelciler Birliği Başkanı Tacettin Özden, ramazan ayının iç turizmi olumsuz etkilediğini, dış turizmin de son dakika satışlarıyla toparlanabileceğini umduğunu söyledi.Kuşadası Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Bülent İlbahar da ramazan nedeniyle iç pazardaki düşüşe karşın İran ve Rus pazarlarında artış olduğunu belirtti. İlbahar, "Yüksek sezonda yani temmuz ve ağustos aylarında Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısında da azalma var. Ramazan ayını hesaplayarak özel promosyon ve paket program hazırlayan, 70-80 dolarlık fiyatını 40-50 dolara düşüren otellerde doluluk oranları yüzde 90'a vardı. Diğerlerinde yüzde 40'lara kadar düşüş yaşandı" dedi.

Özdere'deki Maksima Paradise Resort işletmecisi Şinasi Akçay, ramazan ayında iç piyasada durgunluk yaşanabileceğini göz önüne alıp, özel promosyonlar yaparak yurtdışına yöneldiklerini belirtti. Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan da ramazan ayıyla günübirlik turizminde gerileme yaşandığını söyledi. Akdoğan, "Yaz aylarında hafta sonları çevre il ve ilçelerden gelenler çarşıyı hareketlendiriyordu. Ramazan bu hareketliliği etkiledi. Yerlide düşüş var. Doğal olarak bu ticareti etkiliyor. Çarşı esnafı, barlar, discolar gibi eğlence mekanları ramazan ayından olumsuz etkilendi" diye konuştu.