20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Süleymaniye Mahallesi'ne İsviçre modeli

Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (GÜSİAD) İstanbul'da düzenlediği toplantıda, Gruyeres;Gümüşhane'de Turizm Fırsatlarının Geliştirilmesi ve Süleymaniye Projesi' masaya yatırıldı. Eski Gümüşhane olarak bilinen Süleymaniye mahallesi tarihsel geçmişine uygun olarak yeni bir konseptle yeniden inşa edilecek, İsviçre'nin Gruyères kasabasından esinlenerek hazırlanan proje kapsamında inşa edilecek yerleşim alanında iki-üç katlı evler, tarihi mekanlar, geniş bir meydan ve caddenin yer alması planlanıyor.

DHA12 Mayıs 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Süleymaniye Mahallesi'ne İsviçre modeli

Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) tarafından Dedeman Oteli'nde ‘Gümüşhane'de Turizm Fırsatlarının Geliştirilmesi ve Süleymaniye Projesi' konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya, Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, GÜSİAD Genel Başkanı Kenan Aydın, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GSTO) Başkanı İsmail Akçay, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün‘ün de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.


GRUYERES BÖLGESİ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ


Derneğin yapısı ve projelerinden bahseden GÜSİAD Genel Başkanı Kenan Aydın, ‘Süleymaniye Projesiyle' ilgili olarak ise "Bu süreçte ilk olarak projenin alt yapı çalışmalarını alan firma ile görüşülerek katkı sağlanmaya çalışıldı. 2008 yılında Valimiz Enver Salihoğlu ve Belediye Başkanımız Mustafa Canlı'nın da iştirakleri ile GÜSİAD yönetim kurulundan oluşan bir heyet İsviçre'ye ziyarette bulundu. Bu ziyaretten sonra İsviçre'deki Gruyeres konsepti ile Süleymaniye projesinin birlikte düşünülmesi.Yani Süleymaniye'nin Gruyeres kopsepti ile düşünülmesi özetle. Burada şu öngörülüyor. Bir tane ticari alan olsun. Bu alanda 30-40-50 tane dükkan olsun. Bu ticari alanda da altta dükkanlar üretim ve yada satış yerleri üst katta da fonksiyonlar olsun. Dolayısıyla Gümüşhane'de üretilen her türlü ürünün satılması, pazarlanması gündeme geliyor. Bir başka konuda burada kayak merkezi kurulması.İsviçre'deki Gruyeres bölgesi model aldığımız, bu konsepti uygulamak istediğimiz yer. Bunun üzerinde çalışıp Gümüşhane'den Gruyeres bölgesi oluşturmak istiyoruz." dedi.


KAR KALİTESİ DÜNYA'NIN BİRÇOK BÖLGESİNDEN ÜSTÜN


Süleymaniye'nin yanı sıra başka projelerden bahseden Kenan Aydın, "İkinci aşama Kayak merkezi projesi. Biraz önce Başaran bey dedi ki, ‘kar kalitesi nasıldır' dedi. Kar kalitesi dünyadaki birçok bölgesinden daha üstün bir kar kalitesine sahip Nisan ayına kadar buradaki kar kalabiliyor. Zigana'daki kar kalitesinden üstün olduğunu İsviçre'li uzmanlar söylüyorlar. Avusturya Büyükelçisi (Klaus Wölfer) diyor ki, Türkiye Kış turizminden 10 Milyar Dolar kazanabilir ve de bunun önemli bir kısmı da bizim Süleymaniye'deki kayak merkezine ayrılabilir." dedi.


BAKANLAR KURULU KARARI İLE KIŞ SPORLARI TURİZM MERKEZİ İLAN EDİLDİ


Aydın, ‘Süleymaniye proesiyle' ilgili 2010 yılında bir İstanbul'da bir çalıştay düzenlendiğini belirterek, "Bu çalıştayda konunun bütün tarafları davet edildi.Turizm bakanlığı, Valilik, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Ticaret Odası, Trabzon'daki Anıtlar Kurulu bütün taraflar davet edildi. Çalıştayın 06 Ağustos 2010 tarihinde Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca ve Koruma Amaçlı İmar Planı onaylandı. 23 Haziran 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile de Kış Sporları Turizm Merkezi olarak ilan edildi. Çalıştay kitap haline getirilerek TBMM üyeleri ile ilgili Bakanlıklara ulaştırıldı." dedi.


GÜMÜŞHANE'NİN DOĞASINA İHTİYACIMIZ VAR


Gümüşhane'li işadamlarını tebrik ederek sözlerine başlayan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise, "Ama tebrik ederken şu ifadeyi kullanmak istiyorum. Doğduğunuz yeri unutmayın. Kazandığımız yer İstanbul, İzmir. Ankara olabilir ama yatırımı kısmen olarak ta yapacağınız yer doğduğunuz yer olmalıdır. Küresel ısınmanın getirmiş olduğu sıkıntıları önümüzdeki yıllarda daha çok yaşayacağız. Bu nedenle Gümüşhane'nin doğasına ihtiyacımız var. Birincisi, Gümüşhane'nin içinde esnafla bütünleşen ve halkın içine giren 2-3 tane çok büyük otel yapılması lazım.Yavaş yavaş bunlar olacaktır. Şuan Güneydoğu turları dolu. Erzincan'a başladı. Gümüşhane'ye niçin başlamasın. Biraz önce başkana bizim 3 tane sihirli kelimemiz var dedim. Bunlardan birincisi tanıtımdır, ikincisi tanıtımdır, üçüncüsü yine tanıtımdır. Gümüşhane'yi tanıtacaksınız dedim. Gümüşhane'nin o güzelliklerini, o mağaraları, o doğasını o topraklarını tanıtacaksınız. Onlar Avrupa'da yok, Ortadoğu'da, Irak'ta, Suriye'de, Dubai'de yok. İşadamlarımız elini taşın altına koyarak doğdukları memleketlere yatırım yapması lazım. 2023 yılında hedefimiz 35 milyon vatandaşımızı gezdirebilmek. Neden Gümüşhane de olmasın." dedi.


ONAY ALARAK SÜLEYMANİYE İMARA AÇILACAKTIR


Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, ‘Süleymaniye Projesi'nin daha önceki yıllarda bürokratik işlemler nedeniyle aksadığını ifade ederek, "Gerek çevre imarı planı, gerekse koruma imarı alanı planının bürokratik ayağını çalıştırdık.Çevre ve Kültür Bakanlığı'nda gerekli imzaları aldık. Şuan itibarıyla Trabzon Koruma Kurulu'na intikal etmiş durumda. İnşallah hızlı bir şekilde onunda onayına alarak Süleymaniye imara açılacaktır. Şuan belediyenin yaptığı restorasyon çalışması var ki bizlerde devlet olarak destek veriyoruz tamamlanmak üzere. Ayrıca Turizm Bakanlığı'nın sağladığı ödenekle şuan dozerlerimiz çalışıyor Süleymaniye'den Canca kalesine araç yolu yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanımız ilimize teşrif etmişlerdi. Dedi ki, ‘Geçen yıl 2012 yılının altın ülkemizin 5'te biri Gümüşhane'den üretilmiş' dedi. Bizde dedik ki, ‘Efendim demek ki, tarih tekürrür ediyor'. Osmanlı döneminde de darphanenin 5'te biri paraları burada basılıyor' dedik. Sayın bakanımız çok duygulandı. ‘Ben taahhüt ediyorum Enerji bakanı olarak. Size bir maden müzesi yaptırıyorum" dedi. Vali Mayda konuşmasının sonunda yapılan ve yapılması planlanan aralarında demiryolu ve havalimanının da aralarında bulunduğu projelerle ilgili bilgi verdi.


SÜLEYMANİYE'YE GRUYERES KONSEPTİ


Eski Gümüşhane olarak bilinen Süleymaniye mahallesi tarihsel geçmişine uygun olarak yeni bir konseptle yeniden inşa edilecek. İsviçre'nin Gruyères kasabasından esinlenerek hazırlanan proje kapsamında inşa edilecek yerleşim alanında iki-üç katlı evler, tarihi mekanlar, geniş bir meydan ve caddenin yer alması planlanıyor. Tarihi Gümüşhane evlerinin mimari planlarına uygun olarak inşa edilecek evlerin bodrum ve giriş katları el sanatları işlemeciliği, pestil, köme ve siron gibi Gümüşhane'nin yöresel ürünlerinin üretileceği ve teşhir edileceği mekanlar olarak tasarlandı. Evlerin üst katları ise butik otel olarak işletilecek. Bu projeyle birlikte bir taraftan Süleymaniye Mahallesi yeniden inşa edilirken, yöresel ürünlerin profesyonel anlamda üretilerek dünya turizmine sunulması da amaçlar arasında yer alıyor. Böylece Süleymaniye'yi gezecek olan yerli ve yabancı turistler bir taratan Gümüşhane'nin yöresel ürünlerini satın alma ve tüketme imkanına kavuşurken diğer taraftan da planlanan dağcılık, paraşütle atlama..vb. gibi değişik doğa sporlarını yapma şansına sahip olabilecek.


SÜLEYMANİYE MAHALLESİ (ESKİ GÜMÜŞHANE)


Süleymaniye, Eski Gümüşhane, Canca adlarıyla anılan ve tarihi ve turistik değerleri nedeniyle zengin bir turizm potansiyeline sahip olan Süleymaniye Mahallesi, hem Gümüşhane'nin en eski yerleşim yeri olması hem de bir anlamda "medeniyetler geçişi" uğrağı olması nedeniyle tarihi ve kültürel açıdan önemli bir yerleşim merkezidir. Tarihsel gelişimine kısaca bakıldığında Gümüşhane'nin ilk defa, günümüzde Canca adıyla bilinen ve bugünkü şehrin kuzeybatısında bulunan mahallenin olduğu yerde kurulduğu ve bir gümüş yatağı üzerinde olduğu görülmektedir. Bölge gerek maden zenginliği, gerekse coğrafi konumu nedeniyle birçok medeniyetin geçiş noktası olmuştur. Kuruluşu M.Ö 3000 yıllarına dayandırılmaktadır. Süleymaniye Mahallesi, sırasıyla İskender döneminin ardından Pontus Devleti'nin ve Doğu Roma İmparatorluğu içinde yer almıştır. Selçuklu ve Moğol hâkimiyetlerinin ardından, Akkoyunlu ve Karakoyunlular'ın ve Trabzon Rum Devleti'nin eline geçmiştir. 13. Yüzyılda 10 mahallede 60 000 kişilik bir nüfusa sahip olduğu bilinmektedir. Başlangıç dönemlerine VII. yüzyılda Arap akınları da dahil edildiğinde, 1479 yılında Osmanlı idaresine geçmesine kadar, bilinen tarihi itibariyle ondan fazla medeniyette yerleşim yeri olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman tarafından şimdiki yerine alınan merkez, o zamandan bugüne varlığını sürdürmektedir. 1900'lü yılların başlarında madenciliğin bitmesinin ardından göç veren merkez, yerini bugün Gümüşhane İli'nin merkezi olan Harşit çayı boyuna bırakmıştır.


Tarihsel eserlere ve kültürel varlıklar bakımından bölgede, Hagios Stephanos Kilisesi, Köprü, Dükkan, Ulu Cami (Süleymaniye Camii), Ulu Cami Çeşmesi, Ulu Cami Haziresi, Bagios lonnes Kaya Kilisesi, Hacı Tahir Efendi Türbesi,Bagios lonnes Kaya Kilisesi, Hagios lonnes Kilisesi, Rum Erkek Lisesi, Cami-ı Sağir Mahallesi Kilisesi, Camii Sağir Mescidi, Camii Sağir Mahallesi Kaya Kilisesi, Süleymaniye Hamamı, Dere Hamamı, Kavaklık Hamamı, Paşa Hamamı, Güzeller Mahallesi Çeşmesi ve Güzeller Mahallesi Camii bulunmaktadır. Yerleşim, 2002 yılında çıkan kanunla, kentsel ve doğal sit alanı ilan edilmiştir. Şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Süleymaniye Mahallesi ve buradan yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Canca Mahallesi'ne otomobille ulaşım rahat ve kolaydır.