23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Afrika 'dövüş kulübü'

Batı Afrika'da Dövüş Kulübü filmindekine benzer şekilde boks maçları yapılıyor. Ama bu uygulama geleneklerinde var.

stargazete.com18 Eylül 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:

Herhangi bir eldivenin takılmadığı oyunda eller sadece bir halatla bağlanıyor. Bu uygulama çok tehlikeli olduğundan yasak ama spor amaçlı yapılabiliniyor. Dövüşte tek amaç tekme ve yumrukla rakibi yere düşürmeyi başarmaktır. Rakip yere düşüne kadar devam eder.

Bu spor geçmişte geleneksel savaş eğitimi olarak yapılırdı ve Dambe adı verilen bu oyunda amaç rakibi öldürmekti.

Dambe oyunu  geçmişte Hausa yerlilerinin başlattığı bir oyun. Ancak şimdilerde Nijerya, Nijer'in güneyi ve Çad'ın güney batısında çok popüler olan bir oyun.

 

Yeli bir halkın söylediğine göre bu gelenek ilk başlarda kasap olan kast grupları arasında başladı ve bu spor farklı köylerde yaşayan klan kasaplar arasında bir festival olarak yapılırdı.  Hause toplumunda  alt kasttan gelen kasaplardan sadece bir takım birinci olup ritüellerine göre hayvan kesmeyi hak ederdi. Herkes kendi takımları kendi köyünden oluşturmak zorundaydı ve bu da genellikle erkeler arasında meydan okuma şeklinde olurdu.

Gönümüzde yapılan dövüşlerde dövüşenlerin çok genç olması gerekir. Her dövüşçü resmi müsabakalarda olduğu gibi aynı ağırlıkta olanlarla eşleştirilmiyor.  Sadece aynı yaşta olanlar birbiriyle eşleştiriliyor.  

Dairesel toprak bir yapılan dövüşlerde izleyiciler halka oluşturur. Yarışmalar üç tur şeklinde yapılmaktadır. Kazanlar para ödülü kazanıyor.