26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bilimsel olarak gerçek dost, köpekler

Yapılan araştırmalar köpekler ve insanlar arasında, diğer türlerde bulunmayan oldukça güçlü, karşılıklı anlayışa dayanan bir ilişki olduğunu ortaya koydu.

23 Kasım 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Bilimsel olarak gerçek dost, köpekler
ABD’deki Emory Üniversitesi’nde hayvanların kavrama yeteneği üzerine çalışan bilim insanları, köpekleri “fMRI” makinasının içine oturtup sabit kalmalarını sağlayacak şekilde cihaza bağladılar ve onlara bazı kokular koklattılar.
 
Araştırma sırasında hem tanıdıkları, hem de tanımadıkları köpekler ile insanların kokusu koklatılan köpeklerin beynindeki hareketler, makine sayesinde incelendi. Sonuçta da sahibinin kokusunu alan köpeklerin beynindeki caudate nucleus adlı “ödül merkezinin” aktifleştiği fark edildi.
 
Budapeşte’deki Eotvos Lorand Üniversitesi ise,köpeklere konuşmalar, havlamalar, duygusal hırlamalar ve iç geçirmeler dinletmiş ve beyin aktivitelerini incelemişti.
 
Araştırma sonucunda duygusal sesler duyan köpeklerin ve insanların beyinlerinde benzer şeyler olduğu fark edildi. Özellikle mutlu sesler duydukları zaman, her iki türün de beyninde duymayla alakalı olan bölümün aktifleştiği görüldü.
 
Budapeşte’deki çalışmayı yürüten nörolog Attila Andics, “Her iki türün, aralarında sözlü iletişim olmasını sağlayan donanımlara sahip olduğunu anlamak oldukça şaşırtıcıydı. Köpekler ve insanlar arasında iyi bir iletişim olduğunu anlamak için beyin taraması yapmamıza gerek yoktu. Ancak bunu yaptıktan sonra, bu iletişimin nasıl çalıştığını da anlamaya başladık” dedi.