26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Evinde ölümü bekliyor

MUĞLA'da, Şirin ve Gülseren Bari çiftinin lösemi hastası oğulları 6 yaşındaki Muhammed Bari, maddi imkansızlık nedeniyle tedavi olamıyor. İki yıl önce ilik nakli olan ama bazı yan etkiler sebebiyle hastalığı nüksederek deri rengi değişen ve cildi pul pul dökülen Muhammed Bari, tedavi olamazsa yaşamını yitirecek.

DHA2 Haziran 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Evinde ölümü bekliyor
Muğla'da yaşayan Şirin Bari ile Gülseren Bari çifti 14 yıl önce mutlu bir evlilik yaptı, beş çocuk sahibi oldu. Ailenin son ferdi olan Muhammed 6 yıl önce dünyaya geldi. Yaklaşık üç yıl önce rahatsızlanan Muhammed, halsizlik, ateş ve öksürük şikayetleriyle sağlık ocağını götürüldü. Aile hekimi tarafından verilen ilaçları kusma şikayeti nedeniyle kullanamayan Muhammed, kontrol ve tedbir amacıyla Muğla Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Hastanede yapılan tetkiklerden sonra Muhammed, İzmir'deki Dr. Behçet Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Lösemi tanısı konulan Muhammed, 8 ay kemoterapi tedavisiyle hastalığı yenmeye çalıştı.


ABLADAN İLİK NAKLİ YAPILDI


Doktorlar kemik iliği kök hücre nakliyle ile Muhammed'in kurtulma şansı olduğunu aileye söyledi. Muhammed'in ablası Dilek Bari'nin kök hücre nakli için uygun donör olduğunun anlaşılmasıyla, Bari ailesi Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'ne geldi. Abla Dilek'in iliği Muhammed'e başarılı bir şekilde nakledildi. 55 gün steril odada yatan Muhammed taburcu olarak ailesiyle Muğla'ya döndü. Nakilden 7 ay sonra bazı yan etkiler sebebiyle Muhammed'in rengi değişti ve cildi pul pul döküldü. Daha sonra Bari ailesi Muğla ve İzmir arasında tedavi için mekik dokumaya başladı. Hastalıkla mücadele eden Bari Ailesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'nde ücretsiz hasta odaları dolu olduğu zamanlarda, özel odalara fark parası ödemek zorunda kalmaları, yol ve diğer tedavi masraflarını karşılayamaz hale geldi. İlaçlarını alamaması ve ilik naklinden sonra görülen yan etkiler nedeniyle Muhammed günden güne kötüleşti. Bu sırada baba Şirin Bari'nin de işsiz kalmasıyla aile iyice perişan oldu.


DOKTORLAR AİLEYE ULAŞTI


Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi doktorları, tedavisine gelmeyen Muhammed ve ailesine ulaşmaya çalıştı. Doktorlar, ev telefonu bulunmayan aileye Salihpaşalar Köyü Muhtarı İsmail Baş aracılığıyla ulaştı. Muhtar Baş, aileye doktorların acil tedavi için Ege Üniversitesi Hastanesi'ne gitmeleri gerektiği mesajını iletti. Ancak baba Şirin Bari, muhtara maddi imkansızlıklar nedeniyle tedaviye gidemediklerini ifade etti.


'OĞLUM GÖZLERİMİN ÖNÜNDE ERİYOR'


Maddi sıkıntılardan dolayı oğlunun ölümünü beklediklerini söyleyen Baba Şirin, "Maddi durumum yok. Oğlumu hastalığı ile ilgilenirken işimden oldum. Sonra borçlar birikti. 7 kişilik bir aileyiz. Oğlumu tedavi ettiremiyorum. Adeta oğlumun ölümünü bekliyorum. Bu yüzde kahroluyorum. Yardım bekliyoruz. Tek isteğim oğlumun kurtarılmasıdır. Oğlum gözlerimin önünde eriyor" dedi.


LÖSEV'DEN DESTEK


Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) İzmir Temsilcisi Gökçe Yenilmez, aileye maddi yardımda bulunmaya çalıştıklarını anlattı. Ancak ailenin sıkıntıların sürdüğünü söyleyen Yenilmez, "Aile, verdiğimiz yardımların bir kısmını yol masraflarında kullanıyor. Ama hastanelerdeki ücretsiz odaların dolu olması sebebiyle özel odalara ücret farkı ödemek zorunda kalıyorlar. Babanın işini kaybetmesiyle aile tamamen çaresiz durumda kaldı" diye konuştu.