4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Fındık kabuğunu betona karıştırdı

DÜZCE'nin Akçakoca İlçesi'nde, ortaokul öğrencisi 13 yaşındaki İsmet Canberk Coşkun, fındık kabuğunun ısı yalıtımına ve betonun sağlamlığına etkilerini araştırmak için mercimek tanesi büyüklüğündeki fındık kabuklarını harca karıştırdı. Coşkun fındık kabuğu karıştırılarak yapılan betonun ısı yalıtımına katkı sağladığını, hafif ve dayanıklı olduğunu söyledi.

DHA7 Haziran 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Fındık kabuğunu betona karıştırdı
Akçakoca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Yalı Mahallesi'nde sahilde düzenlediği yıl sonu etkinliğinde okullar sergiler açtı. Öğrenciler, sergide projelerini sundu. Mustafa Açıkalın Ortaokolu 7'nci sınıfı öğrencisi İsmet Canberk Coşkun, 'Fındık kabuğunun beton sağlamlığı ve ısı yalıtımı üzerindeki etkilerini araştırmak' konulu projesiyle dikkat çekti. Türkiye'nin en çok fındık üretimi yapılan ülke olduğunu söyleyen Coşkun, "Ancak biz fındık kabuğunu yakacak olarak kullanıyoruz. Fındık kabuğunun beton sağlamlığı ve ısı yalıtımı üzerindeki etkilerini araştırmak için öğretmenin Yalçın İbiş danışmanlığında proje gerçekleştirdim. Fındık kabuklarını mercimek tanesi büyüklüğüne getirerek harca karıştırdık. Elde ettiğimiz beton kalıpları ile testler yaptık" dedi.


Coşkun, test sonuçları hakkında bilgi verdi. Coşkun, "Isı yalıtımını belirlemek için saf beton ve fındık kullanılarak yapılan betonu 100 dereceye kadar ısıttık. Daha sonra soğumaya bıraktık. Saf beton 4 dakika 27 saniyede 35 dereceye, fındık kabuğu kullanılarak yapılan beton kalıbı ise 5 dakika 13 saniyede 35 dereye düştü. Dayanıklılık testinde ise beton kalıp parçaları aynı yükseklikten yere bırakarak, parçalanma miktarlarını gözlemledik. Fındık kabuğu kullanılarak yapılan beton daha hafif olmasının yanı sıra daha dayanıklı çıktı. Deprem bölgesinde olmamız nedeniyle fındık kabuğuyla yapılan beton kullanılabilir" diye konuştu.


Mimar olmak istediğini söyleyen Coşkun, projesinin geliştirilerek, fındık kabuğunun yakacak dışında da kullanılmasının sağlanabileceğini belirtti.