25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Karanlık çağı aydınlatan mumya

Orta Çağ'dan kalma nadir bir mumyayı inceleyen Fransa’daki Hospital R. Poincare Üniversitesi, dönemin doktorlarının sanıldığından daha becerikli olduğunu ortaya çıkardı.

stargazete.com7 Mart 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Karanlık çağı aydınlatan mumya
CEHALETİN esiri olduğu düşünülen ve karanlık dönem olarak tanımlanan Orta Çağ'da bilimde devrimsel atılımlar yaşandığı ortaya çıktı. Fransız bilim adamlarının incelediği Orta Çağ'dan kalan nadir mumya, kafatasının üzeri açılarak beyni çıkarılmış insan kafasıyla omuzları içeriyor. Mumyanın yüzünde kemirgenlerin ısırık ve böcek larvalarının izleri görülüyor. Archives of Medical Science dergisinde yayımlanan araştırmada, radyo karbon tarihleme yöntemiyle mumyanın M.S 1200-1280 yılları arasına ait olduğu saptandı. Avrupa’nın anatomik müdahaleye tabi tutulan en eski mumyasının damarları balmumu, kireç ve zencefil ile doldurularak korunmuş. Zencefil dolaşım sistemine kırmızımsı bir renk kazandırmış. Modern tıbba göre, mumyanın bedeni korunarak, üzerinde defalarca tıbbi işlem yapılmış.

Cerrahi işlem kusursuz

Bu işlemin yapıldığı tarihin Avrupa’nın bilim karşıtı olduğu, ‘karanlık yıllar’a ait oluşu Orta Çağ tıbbına ışık tuttu. Sözkonusu mumyanın incelendiği Fransa’daki Hospital R. Poincare Üniversitesi’nde cerrah ve adli tıp uzmanı olan Philippe Charlier, mumyanın üzerinde yapılan cerrahi işlemlerin oldukça büyük bir anatomik yetenek sergilediğini’ açıkladı. Charlier, "Son derece iyi bir cerrahi işlem uygulanmış. Bu mumyayla ilgilenenler aynı işlemleri önceden birçok defa denemiş olmalı” dedi. Mumyanın Roma İmparatorluğu'nun gerileme yıllarına denk gelen Karanlık Yıllar'da cahillik ve barbarlığın hüküm sürdüğü tezini çürüttüğünü söyleyen tarihçi ve yazar James Hannam ise "Orta Çağ’ın sonlarında, özellikle 13’üncü yüzyılda bilimsel gelişmeler atılım yaşadı” açıklamasını yaptı. Hannam, antik Yunan’dan Roma dönemine kadar birçok uygarlığın otopsi ve benzer cerrahi işlemleri yasakladığını ancak Orta Çağ’da böyle bir durum olmadığını söyleyerek, "Aksine kilise, ölenlerin aziz olup olmadığını anlamak için otopsi yaparak insanların vücudunda kutsal olduklarına dair iz aranması emri veriyordu" dedi.