20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Kızılderililer Türk tezinde şoke eden bulgu!

Sibirya'da bulunan 24 bin yıllık çocuk iskeleti üzerinde yapılan DNA aalizi antropologları şaşırttı!

23 Kasım 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kızılderililer Türk tezinde şoke eden bulgu!
Sibirya Türklerinden Tunguz kabileleri ve Yukagir'lerin Tunç çağı evrelerinden beri Kızılderililerle ortak bir kültüre sahip oldukları yönündeki tez çürüdü.

Eski zamanlardan kalma iki Sibiryalı kişiye ait iskeletlerden alınan DNA örnekleri, günümüzün Kızılderili ve batı Avrasyalılarının DNA’larıyla ilişkisini ortaya koydu. Live Science’ın haberine göre bu antik Sibiryalılardan elde edilen genetik materyal, Kızılderililerin atalarının Sibirya’dan Yeni Dünya’ya geldiklerini kanıtladı.

Sibirya'dan geldiler!

Araştırmaya göre Kızılderililer bir zamanlar Sibirya’da yaşamış ve 15.000 ila 20.000 yıl kadar önce Bering Strait’ten karşıya geçmiş bir toplumdan geldiler.
1928 ila 1958 yılları arasında Rus bilim adamları, Mal’ta’da bulunan bir Sibirya yerleşim yerini kazıp, Venüs heykelciklerinden oluşan bir koleksiyon ve bir de bir çocuğa ait iskeleti gün yüzüne çıkardı. 24 bin yıllık iskeleti inceleyen Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’nden Maanasa Raghavan ve ekibi, iskeletten DNA elde etmeyi başardı.

Ekip, elde ettikleri mitokondriyal DNA’nın artık nadir ya da nesli tükenmiş olan fakat bir zamanlar Avrupalı avcı-toplayıcılar arasında yaygın olan U diye bilinen nesilden geldiğini belirlediler.

Ekip ayrıca iskeletin baba soyunu ortaya çıkaran Y kromozomunu da incelemeyi başardı. Baba tarafından bakıldığında antik çocuğun, şimdilerde güney Sibirya ve batı Avrasya’da bulunan R diye bilinen nesilden geldiği belirlendi. R nesli aynı zamanda Kızılderililerde yaygın olan bir nesle kardeş bir grubu temsil ediyor.
Araştırma görevlileri, Kızılderili soyunun yüzde 14 ila 38 arasındaki bir kesiminin ise antik Doğu Asyalılar’dan gelmiş olabileceğini tahmin ediyorlar.