26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Mimar Sinan'ın Mihrimah Sultan aşkı müzede

AMASYA Belediyesi tarafından yapımı süren 'Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi'nde' Mimar Sinan'ın, Kanuni Sultan Süleyman'ın ve Hürrem Sultan'ın kızı Mihrimah Sultan'a olan aşkı yaşatılacak. Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Mimar Sinan'ın, Mihrimah Sultan'a karşı olan platonik aşkıyla ilgili, rölyef, hikaye, resim ve bilgilerin müzenin bir bölümünde yer alacağını söyledi.

Yaprak KOÇER- Savaş TUTAK/AMASYA, (DHA) 24 Ocak 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Mimar Sinan'ın Mihrimah Sultan aşkı müzede
Amasya Belediyesi tarafından yaklaşık 1 yıl süren proje ve hazırlık çalışması ardından 2.5 ay önce 'Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi' inşaatına başlandı. 8 bin metrekarelik alan üzerinde yapılan inşaat çalışması büyük oranda tamamlandı. Müze binasının iç donanımı ile çevre düzenleme çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Müzede başta Ferhat ile Şirin olmak üzere, Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı, Remeo ile Juliet, Mimar Sinan ile Mihrimah Sultan'ın aşk hikayesi ile Anadolu'da aşıklık geleneği, yavukluluk kültürü ve Mevlana ve Hacıbektaşı Veli'nin felsefesiyle anlatılan ilahi aşkın yer alacağı belirtildi.


Amasya'ya ait olan Ferhat ile Şirin hikayesinin yanı sıra anlatılacak Mimar Sinan'ın Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın kızı olan Mihrimah Sultan'a olan aşkı da ilgi çekti. Müze yapım çalışmaları sürerken bir çok Amasyalının Osmanlı döneminde yaşanan bu platonik aşkın hikayesini merakla beklediği belirtildi.


Amasya Belediye Başkanı AK Parti'li Cafer Özdemir, 3.5 milyon TL'lik projenin Haziran ayında açılışının yapılmasının planlandığını belirterek, "Müzede insanlara edebiyata yansımış efsaneleşmiş aşkları işlemek istedik. Hikayeler arasında Mimar Sinan ile Mihrimah Sultan aşkıda yer alıyor. Mimar Sinan'ın ile Mihrimah Sultan'a olan platonik aşkını yansıtmak istedik. Biz rölyefler, resimler, müzikler ile bu aşkı müzemizin bir bölümünde canlandırıp insanlara anlatacağız" dedi.


Projenin koordinatörü Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş'ta Mimar Sinan ve Mihrimah Sultan aşkının hikayetini anlattı. Mimar Sinan ve Vezir Rüstem Paşa'nın Mihrimah Sultan'a evlenmek için talip olduklarını söyleyen Akbaş, şöyle devam etti:


"Ama Hürrem Sultan kızı için Rüstem Paşa'yı tercih eder. Mimar Sinan'ın Mihrimah Sultan'a olan aşkını Hürrem Sultan bilmektedir. Buna rağmen Rüstem Paşa Mihrimah Sultan'la evlendirilmiş. Mimar Sinan'a bir fermanla Üsküdar'da Mihrimah Sultan adına bir cami yapılması talimatı verilir. Üsküdar'da iki minareli oldukça büyük dışarıdan görüntü itibariyle kubbelerin dökümü açısından saçları omuzlarına dökülmüş bir bayan silüeti gibi iki minareyle Rüstem Paşa ile Mihriman Sultan'ı anlatmaya çalışır. Miman Sinan ama o kadar büyük bir camide kendi mimari tarzının tersine karanlık bir cami yapar. Bunu da Rüstem Paşa'ya olan kinini veya Rüstem Paşa'nın ne kadar kötü ruhlu bir insan olduğunu anlatmaya çalıştığı ifade ettiği rivayet edilir. Daha sonra herhangi bir talimat olmadan Mimar Sinan Edirnekapı sırtlarında tek minareli Küçük Mihrimah Sultan Camisini yapar. Tek minare ile kendisini anlatır ama koskoca kubbeyi 160 tane pencere ile aydınlık bir cami haline getirir. Bu aydınlıkta Mimar Sinan kendi aşkını ve aydınlığını ifade etmeye çalışmıştır."


Müzede Mimar Sinan ve Mihrimah Sultan aşkındaki 21 Mart tarihinin öneminin yansıtılacağını söyleyen Osman Akbaş, "21 Mart tarihinde Mimar Sinan çok büyük bir hesaplama harikasını gerçekleştirmiştir. Bu tarihte güneşin batışı ile ayın doğuşu aynı ana denk gelir. Ay Üsküdar tarafındaki çift minareli Mihrimah Sultanı camisinin minarelerinin arasından doğarken, güneş Edirnekapı sırtlarındaki tek minareli caminin arkasından batar. Farsça bir isim olan Mihrimah ay ve güneş anlamına gelir. 21 Mart tarihi de Mihrimah Sultan'ın doğum günüdür. Biz burada Mimar Sinan'ın muhteşem bir mimari gücünü görüyoruz. Mimar Sinan yaptığı iki cami ile Mihrimah Sultan'a olan aşkını anlatmaya çalışmıştır" diye konuştu.


Akbaş, müzede 8 bölümün bulunacağını her bölümde bir aşk hikayesinin anlatılacağı söyledi.