19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Türkiye bu yıl da sınıfta kaldı

KADIN Adayları Destekleme Derneği (KADER), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırladığı 'Türkiye'nin Temsilde Kadın-Erkek Eşitsizlik Karnesi'nin altıncısını açıkladı. Beş yıldır sınıfta kalan Türkiye'nin durumunda bu yıl da değişiklik olmadı. KADER 2012-2013 dönemi için Türkiye'ye 'gerçek karne' verdi.

DHA7 Mart 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Türkiye bu yıl da sınıfta kaldı
TBMM'den belediye başkanlıklarına, valiliklerden rektörlüklere uzanan geniş "temsil" yelpazesinde Türkiye yalnızca iki dersten 2 ve 3 almayı başarırken, kalan dokuz dersten 1 alarak sınıfta kaldı.

KADER "Türkiye'nin Temsilde Kadın-Erkek Eşitsizlik Karnesi"nin altıncısını açıkladı. Beş yıldır sınıfta kalan Türkiye bu yıl da notunu yükseltemedi ve "sınıfta kaldı".

KADER, 2012-2013 dönemi için Türkiye'ye "gerçek bir karne" hazırladı. Karnede, "dersler" başlığı altında milletvekilliği, bakanlık, müsteşarlık, belediye başkanlığı, valilik, siyasi parti başkanlığı, sendika başkanlığı, işveren ve meslek örgütü başkanlığı, rektörlük gibi makamlarda ve işgücüne katılımda kadın oranlarını ortaya kondu.

"2012'de erkek şiddetine kurban giden kadın sayısı"nın da (165) yer aldığı karnede, Türkiye en yüksek notları "TBMM'de Kadın" (3-orta) ve "Kadınların İşgücüne Katılımı"nda (2-geçer) aldı. Türkiye, diğer derslerden ise "1-başarısız" notunu alarak, geleneksel hale gelen eşitsizlik kültürünü sürdürdü.

Karnede, Türkiye'nin başarısızlığı konusundaki kanaat şu sözlerle dile getirildi:

"Öğrenci, demokrasinin gereği olan eşit temsilin sağlanmasında başarısızdır. Uluslararası sıralamalarda Türkiye'nin hak ettiği yere gelmesinde gerekli adımları atmamıştır. Öğrencimiz potansiyelini gerçekleştirememektedir. Yorum senin Türkiye!"

Karnede, 28 yıl önce Türkiye'nin de imzaladığı "Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Uluslararası Sözleşmesi"nden (CEDAW) bölümler de yer aldı. CEDAW'ı imzalayan ülkeler kadınlara karşı her türlü ayrımı kınamak, tüm uygun yollardan yararlanarak ve gecikmeksizin kadınlara karşı ayrımı ortadan kaldırıcı bir politika izlemek zorundalar.

KADER Genel Başkanı Çiğdem Aydın, Türkiye'nin 8 Mart karnesi için şöyle konuştu:

"Türkiye, başarılı bir öğrenci olmak için her türlü imkana sahipken eşitlik konusunda ısrarla yerinde sayıyor. Bu inat ve kadınları geleneksel eş ve annelik rollerine hapsetmek arzusu ülkemizin geleceğini karartıyor. Demokrasi, kalkınma ve dünyanın 10. büyük ekonomisi olma hedeflerini bu notlarla başarmak mümkün değil. Kadınlar hayatın her alanında eşit yurttaşlar olarak yer bulmadıkça bu hedeflere ulaşılamaz. Karar vericilerin artık bu gerçeği görmesini ve gerekeni yapmasını istiyoruz."