26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yağlı direğe tırmanma

Endoznezya'da bağımsızlık kutlamaları nedeniyle düzenlenen yarışmalar renkli görüntülere sahne oluyor.

stargazete.com20 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

Endonezya 1945'te bağımsızlığını kazanana kadar Hollanda sömürgesiydi. İkinci Dünya Savaşından sonra Japonlar tarafından işgal edilen Endonezya'yı Endonezyalı milliyetçiler bağımsızlığına kavuşturdu.
Bağımsızlık kutlamaları her yıl renkli bir festivalle kutlanıyor. Renkli geçen bağımsızlık kutlamalarında Endonezya kültürünü simgeleyen çeviklik ve güç gerektiren oyunlar oynanır.
Endonezya bağımsızlık kutlamalarının en ilginçlerinden biri de erkeklerin yağlanmış direkleri tırmanma rekabeti olan Panjat Pinang oyunudur. Bu oyun sömürgeci Hollandalılar Endonezya'ya getirmiş. Özel günlerde oynanan bu oyunda direğin en üstünde yer alan ödülleri aşağıya getirmek gerekir.
Direkler yağlı olduğu için yardım almadan kimse tırmanamıyor. Erkekler birbirlerinin omzuna bir merdiven gibi basarak yukarı çıkıp ödüllere ulaşmaya çalışır. Dayanıklılık ve güç gerektiren bu oyunu herkes oynayamıyor.
Direğin tepesinde yer alan ödüller genellikle bisiklet, elektronik eşyalar hatta yiyecek ve içecekler olur.
Kadınlar ve çocuklar aşağıdan yakınlarına destek olurlar.
Kutlamalardan önce direklerin tepesine ödüller yerleştirilip yere dik şekilde sabitlenir ve yağlanır. Panjat Pinang yarışmasının önemi, gençlere ortak çalışmanın önemini anlatmaktır.

Kadınların yarışmaya katılıp tırmanmasına izin verilmez ama özel bir oyun olan çuval oyununa katılabiliyorlar.