26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yalıçapkını Diyarbakır'da görüntülendi !

EGE Bölgesi'nde yaşadığı için 'İzmir Yalıçapkını' olarak tanınan kuş, Diyarbakır'dan geçen Dicle Nehri'nde ilk kez görüntülendi. Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Kılıç, 'İzmir Yalıçapkını'nın Diyarbakır'da görüntülenip kayıt altına alınmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

DHA4 Mayıs 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Yalıçapkını Diyarbakır'da görüntülendi !



Anavatanı Ege bölgesi olan, ağırlıklı olarak İzmir ve çevresinde yaşayan ve balık, kurbağa, küçük su yılanlarıyla beslenen 'İzmir Yalıçapkını, Diyarbakır'da ilk kez görüntülendi. DHA muhabiri Selim Kaya tarafından Dicle Nehri'nde görüntülediği kuş uçup uzaklaştı, yerine ise yine balıkla beslenen rakibi Diyarbakır bölgesinde yaşayan Alaca Yalıçapkını kondu.


DİCLE VADİSİ'NDEKİ KUŞ TÜRÜ 182'YE ÇIKTI


Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Ahmet Kılıç, İzmir Yalıçapkını'nın Diyarbakır'da görüntülenip kayıt altına alınmasının son derece önemli olduğunu söyledi.


Daha önce Dicle Vadisi'nde 181 kuş türünün kayıt altına alındığını ve İzmir Yalıçapkını ile beraber bu sayının 182'ye çıktığını belirten Kılıç, bu kuşun konduğu taşın üstünden uçmasından çok kısa süre sonra yine balıkla beslenen Alaca Yalıçapkını'nın aynı yere konmasını bir rekabet olarak değerlendirdi.


İzmir Yalıçapkını'nın bu mevsimde Diyarbakır'da görüntülenmesinin bu kuşun bu bölgede üreyeceğinin işareti olduğunu belirten Prof.Dr. Kılıç, şöyle konuştu:


"Yalı çapkınları su kalitesini göstermesi bakımından biyointikatör (Biyolojik gösterge) olarak kabul edilir. Bunların olduğu yerde su kalitesi bozulmamış kabul edilir. Bu aynı zamanda canlılarda da kimyasal madde miktarının aşırı olmadığı kabul edilir. Çünkü bunlar balıkla besleniyor ve bu da balıkların fazla kirlenmediğini gösterir. Tabiiatta besin zinciri (Besin ağı) dolayısıyla canlılar bir birlerine bağlıdırlar. Kirlilik olduğunda bu bağ kopar. Yalı çapkınlarının varlıkları dolayısıyla besin ağının kopmadığını söyleyebiliriz. Kuşlar sürekli yeni yaşam alanları için hareket halinde olur. İzmir Yalıçapkını da Dicle Nehri'ni yaşamı için uygun görmüş ve yuva yapmış olabilir. Ancak bu kuşun Diyarbakır'da sürekli kaldığını öğrenmek için 2-3 yıl gözlemlemek lazım."