25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Zaman, STAR’ı yalanlamaya çabalarken yine montaj yaptı

İnternet sitesinden STAR’ın belgeli haberini yalanlamak için çırpınan Zaman, boşa çabaladıkça komik duruma düştü. Paralel medya, gazetemizin ‘Taşra’ ve ‘Şehir’ baskılarını karıştırarak bir skandala imza attı.

28 Şubat 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Zaman, STAR’ı yalanlamaya çabalarken yine montaj yaptı

STAR’ın, paralel yapının dublajlı montajlı ses kaydı tuzağını ortaya çıkarması üzerine paniğe kapılan Zaman, hangi yalana sarılacağını bilemedi. Panikle tacize başlayan paralel medya, montaj ve dublajı belirleyen Kaleidoscope ve JOU Production firmaları olduğu halde teknik alt yapısı kullanılan John Marshall Media’dan yalanlama aldı.

STAR, ‘Paralel Yapı’nın Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiğini öne sürerek servis ettiği ses kaydının montaj ve dublaj karışımı olduğunu ortaya çıkarınca, cemaat medyası Zaman ‘yalanlama’ paniğiyle art arda saçmalıklara imza attı. İşte basın tarihine geçecek ‘çarpıtma saçmalıkları’nın öyküsü:

STAR, ABD’deki iki şirketten, “Harry Potter” ile “Life Of Pi” gibi fantastik kurgu filmlerin seslerini de çalışan JOU Production ve Kaleidoscope Sound’dan alınan raporlara dayanarak, ses kaydının “çeşitli konuşmalardan alınmış cümle, hece ve seslerin montajlanarak, ayrıca konuşmalarında yer almayan sözlerin de taklit (dublaj) yoluyla eklenerek” hazırlandığını yazdı. İki şirketin raporlarının ‘ıslak imzalı’ sunuş yazılarının belgesini de yayınladı.

Baskıları karıştırdı

Hükümete karşı her operasyonu sahiplenen Zaman, raporları yalanlatma çabasının heyecanıyla STAR’ın taşra ve şehir baskılarını karıştırdı. STAR’ın baskılarından birinde ‘ıslak imzalı’ belgeleri göremeyen Zaman, internet sitesinden “Şirketler raporları yalanladı; STAR belgeleri şehir baskısında uçurdu” diye yayına başladı. Oysa rapor erken gelmiş, ancak ‘ıslak imzalı’ sunuş belgesi ABD ile saat farkı nedeniyle gecikince ‘şehir baskısına’ yetişmişti. Yani ‘belge’ çıkarılmamış, aksine ‘konulmuş’tu. Zaman, gün boyunca bu ‘yalanı’ okuttu; stargazete.com saçmalığı ortaya koyunca siteden kaldırdı ve özür diledi.

Başka şirketten yalanlama!

Ancak  Zaman diğer üç konuda okurlarını yanıltmayı sürdürdü. “Raporu yalanladı” diye açıklama aldıkları John Marshall Media (JMM) şirketinin CEO’su John M. Cheary’nin “Türkçe bir kayıt için herhangi bir görüş belirtmedik. Bu bariz sahtekarlığı yayınlayanlar kendinizden utanın” sözlerine yer verdi. Oysa raporu  JMM vermemişti! Sadece ‘montaj’ raporu veren şirketlerden biri JMM’nin teknik imkanlarını kullanmıştı ve bu bilgi STAR’ın haberinde zaten vardı. Ancak CEO’ya “Bu bariz sahtekarlığı yayınlayanlar utanın” dedirten sorunun “Böyle bir rapor vermişsiniz” şeklinde sorulduğu anlaşılıyor. Yani, soru yalan üzerine kurulmuş!

Cevabı da çarpıttılar

Ancak ‘bu bariz sahtekarlığı yapanlar’ utanmadılar. Zaman, raporu veren ‘iki şirketin’ de raporu yalanladığını öne sürdü ve Kaleidoscope Sound’un yetkilisi Randy Crafton’dan şu ifadeleri yazdı: “Crafton, ses kaydının parçalı olduğuna karar verdiklerini bunun ötesinde herhangi tespitte bulunmak için kesinlikle en az yerli (Türkçe) konuşmacının hazır bulunması gerektiğini ifade etti. (Cümle bozukluğu gazeteye ait.) Anlamadıkları konuşmaların içeriğiyle ilgili herhangi bir görüş belirtmediklerine dikkat çeken Crafton, sözkonusu mektubun herhangi bir kimsenin masumiyeti ya da suçluluk göstergesi olarak yorumlanmaması gerektiğini ifade etti.” Yani şirket yetkilisi, ses kaydının ‘Türkçe anlamı’na ilişkin konuşuyor. Oysa yapılan analiz, ses kaydının ‘Türkçe anlamı’ değil, ‘farklı zamanda yapılmış konuşmalardan alınan seslerin birleştirilmiş olup olmadığı, araya taklit seslerin girip girmediği’ üzerineydi. STAR’ın haberinde de, imzalı görüşüne yer verilen Kaleidoscope Sound yöneticisi Kyle Cassel’in seslerin doğallığına ilişkin olarak “Kesinlikle tutarsız. Değiştirilmiş sesler var” ifadeleri yer almıştı. Zaman, ‘iki şirket de raporu yalanladı’ demesine rağmen, ayrıntılı raporu yazan JOU Production’dan ‘çarpıtarak’ da olsa bir yalanlama alamadı. STAR’ın haberinde, şirketin sahibi ses mühendisi Robin Lai’nin “Belli noktalar değiştirilmiş. Bariz montajlanmış” sözleri yer almıştı. Lai’nin ses kaydını incelemesinin video kaydı da yayınlanmıştı.

1-YALAN

SGK KAMYONLARI PARALELE ÇALIŞTI

STAR’ın ‘SGK’nın kamyonları paralele para taşıdı’ haberi Zaman tarafından yalan haberle karşılandı. Zaman 5 Şubat ve 8 Şubat’taki haberlerinde STAR’ı suçlayarak SGK’da cadı avı başlatmakla itham etti. STAR ise kamyon sahiplerini bularak yaptığı röportajlarla olayın doğruluğunu ortaya koydu.

2- YALAN

ZAMAN’I BÖCEKLER SARDI!

STAR’ın manşetten verdiği ‘Böcekleri çaldılar şimdi dinliyorlar’ haberine de çok kızan Zaman, haberi yalanlamak için uğraştı. STAR 12 ilde böceklerle emniyete ait dinleme cihazlarıyla dinleme yapıldığını yazdı. Paralel yapının sözcüsü Zaman ise teftiş  sonucu habere konu dinlemenin saptanamadığını yazdı. İlerleyen günlerde yetkililer usulsüz dinlemelerin yapıldığını açıkladı. Zaman’ın yalanı ortaya çıktı.

3- YALAN

İCRALIK DEĞİLLER YALANI

STAR’ın gündeme getirdiği 3 bin 500 öğrencinin dershaneye gittiği Bingöl’de 600’ünün icralık olduğuna yönelik ses kaydı bulunan haberi, Zaman 26 Kasım 2013 tarihinde ‘Dershane manşeti asılsız çıktı’ haberiyle yalanladı. Zaman, mağdurların icralık olmadığını yazdı. STAR, ise haber kaynağının görüşmesini yayınlayarak Zaman’ın yalanını ortaya çıkarttı.

4- YALAN

BARUTÇU’YA KASET TUZAĞI

Zaman STAR’ın ortaya koyduğu İhsan Barutçu olayında da pek çok çarpıtma habere başvurdu ama her seferinde STAR’ın belgeli yayınlarıyla yanıtını aldı. STAR 21 Şubat’ta “Kaset kumpası böyle kuruldu” haberiyle Barutçu’ya kurulan tuzağı deşifre etti. Paniğe kapılan  Zaman “İhsan Barutçu’dan Star’a şamar gibi yalanlama” haberi yayınladı.  STAR ise, paralel yapının yayın organının çarpıtmasını Barutçu’dan aldığı yanıtlarla bir kez daha çürüttü. 

5- YALAN

TARİHİ TELEKULAK SKANDALI

Tarihi Telekulak skandalını ortaya çıkaran STAR 7 bin kişinin Selam Terör Örgütü bahanesiyle dinlendiğini açıkladı. Gazeteler STAR’ı referans vererek skandalı  aktarırken Zaman haberi görmedi. Ardından yazarları üzerinden yalanlamaya çalıştı, dalga geçti. Ertesi gün İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nın STAR’ı doğrulayan açıklamalarını ‘mecburen’ gördü. Ancak bu kez şüpheci ve küçümseyici bir tavırla haberi “Başsavcı dinlemeyi 2 bin 280’e indirdi” şeklinde verdi.

6- YALAN

KABATAŞ SALDIRISI İÇİN KILIF ARADI

Gezi olayları sırasında 6 aylık bebeğiyle birlikte çirkin bir saldırıya uğrayan Zehra Develioğlu haberini yalanlamak isteyen Zaman denenmedik yol bırakmadı.  Yalanlarını sürdüren Zaman, ‘Kabataş muamması” manşetiyle çıktı. 3’üncü sayfasında ise” Kabataş’ta darp iddiaları kutuplaştırma senaryosu muydu” başlığıyla  haber analize yer verdi.