3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Erdoğan: Atatürk de Kürdistan ifadesini kullandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ATV-A Haber ortak yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan Diyarbakır'daki konuşmasında kullandığı Kürdistan ifadesinin Atatürk tarafından da Meclis konuşmalarında kullanıldığını yanında getirdiği tutanaklarla belgeledi.

20 Kasım 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Erdoğan: Atatürk de Kürdistan ifadesini kullandı
Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

Irak Kürdistan Yönetimi ifadesinden birilerinin rahatsız olması, muhalefetin rahatsız olması aslında çok manidar. Ve bunlar hakikaten bizim tarihimizi bilmiyorlar. Yakın tarihi de bilmiyorlar.

Çok yakın bir süreçle alakalı Gazi Mustafa Kemal'in Meclis'teki bazı konuşmalarını getirdim. Ve bunlar Meclis zabıtlarında olan ifadeler.

Bir defa, Irak Anayasası'nda geçen ifade şudur: Kürdistan Bölgesel Hükümeti. Böyle geçer. Kürdistan Bölgesi yasaları diye geçer. Bu onların anayasal ismidir.

Bakınız şu anda benim elimde, -aslı da var- ama bugünkü Türkçe'ye çevrilmiş olarak: TBMM Reisi Mustafa Kemal olarak, tüm Bakanlar Kurulu'nun imzasının olduğu bir kararname var.

Ve bu kararnamede çok ilginçtir, Kürdistan kısmının kati surette Faysal'a biat etmemesinden dolayı İngilizlerin İstanbul'dan Nemrut Mustafa'yı bilcelp Süleymaniye ve havalisine hakim tayin, ve Kürdistan'a İngiliz himayesi vaz eyledikleri gibi... devam ediyor.

Yine bir diğer adım. O da şu. Yine Gazi'yle alakalı bir durum. Bakınız: "Fakat Kürdistan, Lazistan vs. hakkında değil... diye yine bir konuşmasında geçiyor. Doğu, Güneydoğu... buralar Kürdistan diye geçiyor. Doğu Karadeniz de Lazistan diye geçiyor.

Ve altında yine bakınız, "Kürt, Türk, Laz, Çerkez vs... bütün bu İslam unsurları müşterek menafiidir" diyor. Yani hepsini orada bu şekliyle sayıyor.

Aynı şekilde yine, "hiç şüphe etmeyiniz ki, Kürt, Laz vs... reyi sorulduğu zaman burayı vereceklerdir" diyor. Ki konuşmamda da ben Diyarbakır'da bunları aynen kullanmıştım.

Şimdi, bu ifadeleri kullanan Gazi Mustafa Kemal bölücü mü? Bana "bölücü" ifadesini kullananlar o zaman Gazi Mustafa Kemal'in bu ifadelerini nereye koyacaklar, nasıl tanımlayacaklar, nasıl izah edecekler. Bunlar bizim tarihimizde olan şeylerdir.

Eğer işi ta Osmanlı'ya götürecek olursak orada zaten çok açık net herşey ortada.

DİYARBAKIR BELEDİYE BAŞKANI'NIN O İFADESİ ŞIK DEĞİL

Tabi, Türkiye Kürdistan'ı lafını bizim kabul etmemiz asla mümkün değil. Ben böyle bir ifade kullanmadım. Diyarbakır Belediye Başkanı'nın bu ifadeyi kullanması da tabi ki şık değildir. Bunlar belli yerleri tahrik etmekten başka hiçbir işe yaramaz. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti'nin ismi bellidir. Dolayısıyla bu isim üzerinde herhangi bir spekülasyona gitmenin bir anlamı yok. Kendi bölgesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak geçer. Biraz daha kuzeye çıkarız, Doğu Anadolu Bölgesi olarak geçer. Ama burada bu tür şeyler toplum içerisinde yeni yeni rahatsızlıklara neden olur ki, bu tür ifadeyi kullanması veya bunu adeta dayatır gibi böyle güzel bir haftasonundan sonra böyle bir açıklamanın yapılması şık değil.



***



***





***



***



***



***